SSC CGL Tier 1 2015 (09/08/2015) Morning Shift GK Answer Sheet

I am sharing Morning Shift General Knowledge Question wit Answers, and may be you are liked this post, and If any answer you feel wrong so please share your review about that answer, after we will search about it and give you the right answer. SSC CGL Paper was held on 09/08/2015. I am sharing SSC CGL Tier 1 Morning Shit (09/08/2015) General Knowledge Questions and Answer Key of Questions.

RRB JE (Junior Engineer) 14/12/2014 Question Paper Hindi

SSC CGL Tier 1 (09/08/2015) General Knowledge Question With Answer Keys

Check Dehli SI, ASI in CISF, CAPFS 2015 Paper Marks Out
Read General knowledge Question 

1. To whom the line "A thing of beauty is a joy for ever" is attributed?
Answer:- John Keats

2. The birthday of which of the following leader is celebrated as "Teachers Day" in India?
Answer:- S. Radhakrishna

3. The award given for outstanding performance in sports is
Answer:- Arjuna Award

4. Which hill station\s name means "place of the thunderbolt"
Answer:- Darjeeling

5. The ship building yard-Mazagaon Dock is located at
Answer:- Mumbai

6. Electric current is measured using which of the following instrument?
Answer:- Voltmeter

7. "Agha Khan Cup" is related with which of the following sport event?
Answer:- Hockey

8. Where was the first conference of SAARC (Sounth Asian Association for Regional Cooperation) held?
Answer:- Dhaka

9. Which among the following is not a Bretton Woods Institution?
Answer:- Internation Monetary Fund (I.M.F.)

10. Equilibrium price in the market is determined by the
Answer:- Equality between marginal cost and marginal revenue

11. In the national context which of the following indicates macro approach
Answer:- Inflation in India

12. Internal economies
Answer:- Arise when there is expansion in an industry

13. One of the features of a free market economy is
Answer:- Consumer’s sovereignty

14. Gross National Product- Depreciation Allowance?
Answer:- Net National Product

15. The Panchayat Samiti remains accountable for its functions to
Answer:- Zilla Parishads

16. The Legislature gains a priority over the executive in
Answer:- A Parliamentary Government

17. The legislature in a democratic country can influence public opinion by
Answer:- Focusing attention on Public issues

18. If the president wants to resign from his office, he may do so by writing to the
Answer:- Vice President

19. Which of the following is not a union territory
Answer:- Nagaland

20. The greatest king of the pratihara dynasty was
Answer:- Mihir Bhoj

21. In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as president of the congress party defeating
Answer:- Pattabhi Sitharamayya

22. Jallianala incident took place at
Answer:- Amritsar

23. Who was the founder of Lodhi dynasty
Answer:- Bahlol Lodhi

24. Which one of the following pair is not correctly matched
Answer:- Vikramaditya - Chaitanya

25. The South-East trade winds are attracked toward the Indian subcontinent in the season due to Answer:- the presence of low atmospheric pressure over North-West India 26. The graded profile of a river course is a
Answer:- Smooth curve from source to mouth

27. Sink hole is a phenomenon of______topography
Answer:- Karst

28. Kerala is famous for the cultivation of
Answer:- 1, 2 and 3

29. The longest continental Railway in the worlds
Answer:- Trans Siberian Railway

30. Photoperiodism affects
Answer:- All of These

31. Match the Following Answer:- 4-1-2-3 32. Allantois of Embryo helps in
Answer:- excretion

33. Which one of the following animals belongs to mollusca
Answer:- Haliotis

34. Animal protein is called first class protein because it is?
Answer:- Rich in essential amino acids

Read General knowledge Question 

35. It is easy to burst a gas-filled balloon with a needle than with a nail. It is because
Answer:- needle exerts more pressure than nail on the balloon

36. The velocity of sound in moist air is more than in dry air because the moist air has
Answer:- less density than dry air

37. X-rays can be used
Answer:- to detect gold under the earth

38. Ice is packed in saw dust because
Answer:- Saw dust is poor conductor of heat

39. What is used to identify whether a data word has an odd or even number of 1’s?
Answer:- Parity Bit

40. Rearranging and allocating space in memory to provide for multiple computing tasks is called
Answer:-Memory Management

41. What happens when a drop of glycerol is added to crushed KMnO4 spread on a paper?
Answer:- The Paper ignites

42. Most commonly used bleaching agent is
Answer:- Chlorine

43. The least penetrating power ray is
Answer:- X-Ray

44. Hydrogen peroxide is an effective sterilizing agent. Which one of the following product results when it readily loses active oxygen?
Answer:- Water

45. The maximum fixation of solar energy is done by
Answer:- Green plants

46. The term "brown air" is used for
Answer:- Photochemical smog

47. Which of the following is FALSE with respect to rain water harvesting
Answer:- It increases run-off losses

48. Peroxyacetyl nitrate is a Answer:- Secondary Pollute

49. Which of the following river does not originate in Indian territory?
Answer:- Brahmaputra

50. Outside the nucleus DNA is found in
Answer:- Mitochondria
SSC CGL Tier 1 Evening Shift GK Question and Answer Key

Full PDF Download 

Disclaimer: I am shared answers of GK, if any answer is not correct or any mistake so please share your reviews about it and share right answer, we will share other Sections's answer keys of SSC CGL Tier 1 Morning Shift.

SSC CGL Tier 1 (16/-8/2015) Morning Shift Answer Key


49.Even 'River Satluj' has its source outside India.
Brown air is used to refer Acid fumes. I saw Somwere.


Post a Comment