1.To become a Judge of the High Court one must be a practicing advocate of the high court for at least:
Answer:-10 Years 

2.India Economy is a:
Answer:-Mixed Economy

3.How many organs are there in U.N.O.?

4.Ezra Cup is associate with which sports?

5.The 1st Battle of Panipat was fought in the year:

6.The development Process under Capitalism has been described as "Creative Destruction"by:
Answer:-Karl Marx

7.The fastest,costlier and relative small form of storage managed by computer system hardware is:

8.In India,Dugong(sea cow)is found in the bio reserve site of: 
Answer:- Gulf of Mannar

9.Hari Prasad Chaurasia is a renowned player of:

10.Who was Akbar's guardian?
Answer:-Bairam Khan

11.Soap helps in better cleaning of clothes because:
Answer:-It reduces the surface tension of solution

12.J.B. Say's law of Market was not accepted by:

13.The slogan "Garibi Hatao"was included in the:
Answer:-Fift Plan

14.The National Emblem of Italy is:

15.Who is the author of book “Magic Seeds”?
Answer:-V.S Naipaul

16.The capital of Rawanda is:

17.Damping off of seedlings is caused by:
Answer:-Phytophthora infestans

18.“Madhu bani” a style of folk painting is popular in which of the
following states of India?
Answer: Bihar

19.Excretion in Hemichordates takes place by:

20.The abbreviation LHC stands for which machine?
Answer:-Large Hadron Collider

21.Life originated by chemosynthesis was proved in thelaboratory by?
Answer: Miller

22.USB is _________ type of storage device.
Answer: Secondary

23.Which of the following is commonly used in the preparing custard powder?
Answer: Maize

24.World Human Rights Day is observed on:
Answer: Dec. 10

25.To conserve coral reef the Govt. of India declared one of the following as Marine Park:
Answer: Gulf of Kutch

26.The phenomenon which causes mirage is:
Answer: Total internal reflection

27.Richter scale is used for measuring:
Answer: Intensity of earthquake

28.All vital atmospheric processes leading to various climate &
weather conditions take place in the:
Answer: Troposphere

29.People with Down’s syndrome invariably affected by:
Answer: Alzheimer’s disease

30.Normal blood pressure reading of an adult human:
Answer:120/80 mm Hg

31.The use of heat treatment of ore that includes smelting and roasting is termend:

32.The Ist battle of Panipat was fought in the year

33.The 'Great Bath' was found at
Answer: Mohenjodaro

34.Which country earned the title "The Queen of Seas"?
Answer: France

35.To whom did Allauddin Khilji entrust the mission to counter South?
Answer: Malik Kafur

36.Who was the first Delhi Sultan to break the power of the Turkish nobles known as the "Chahalgani" or the 'Forty'?
Answer: Balban

37.The Earth is nearest to Sun on
Answer: 3rd January

38.A sufficiently large scale map indicating the detailed surface features of an area including relief is called 
Answer: Topographical map

39.The lowest temeperature is recorded by
Answer: Alcohol thermometer

40.The most stable measure of central tendency is
Answer: Median

41.Centre for Ecological Sciences is situated at
Answer: Bengaluru

42.Of the following Rapeseed belongs to
Answer: Mustard

43.The first National Park of India is
Answer: Corbett National Park

44.Penicillin was discovered by
Answer: Alexander Fleming

45.Vitamin which provides immunity
Answer: A

46.Respiration is controlled by ______ part of brain.
Answer: Medulla Oblongata

47.0 In marine whales, the limbs are modified as
Answer: Flippers

48.Which of these travel in glass with minimum velocity?
Answer: Red light

49.Project Tiger was introduced in:

50.The disease which has been eradicated?
Answer: Small pox

Disclaimer:-This is SSC CHSL 15/11/2015 paper morning shift.I write the question and answer through paper of original SSC Paper if any mistake on this post so comment in comment box so i will update question and answer.
ssc chsl result 2015
ssc chsl result 2015 expected date
ssc chsl 2015 notification
ssc chsl descriptive paper result 2015
ssc chsl result 2015 cut off marks
ssc chsl result 2015 pdf
ssc chsl result 2015 download
ssc chsl recruitment 2015
ssc answer key morning shift
ssc answer key evening shift
ssc answer key 2015

Post a Comment